1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Франзелата е част от нематериалното културно наследство

Франзелата е част от нематериалното културно наследство

Франция има национална служба за мониторинг на хляба, която е съфинансирана от гилдията на пекарите

Френската багета, наричана у нас и „франзела“, вече е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО. Решението на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура предизвика бурна радост не само сред френските пекари, но и в цялата страна, която смята този вид хляб за един от своите символи.
 
Още от епохата на Просвещението пътешественици от цял свят разпространяват славата на уникалния хляб, правен във Франция. През последните години багетата преживява истински ренесанс, не само защото се състои от само четири съставки – брашно, вода, мая и сол – но и защото предизвиква пекарите в цялата страна да се съревновават кой приготвя най-хубавото тесто, най-хрупкавата коричка и най-пухкавата среда.
В същото време индустриалното производство отива все повече на заден план, а занаятчийското майсторство е издигнато едва ли не в култ. Франция дори има национална служба за мониторинг на хляба, която е съфинансирана от гилдията на пекарите.
 
Кандидатурата за вписване на франзелата в списъка с нематериалното културно наследство беше подадена през 2018 година от ръководството на гилдията и получи активната подкрепа на президента Еманюел Макрон. От няколко години във Франция се провежда национален шампионат, а победителят получава привилегията за 12 месеца да доставя багети за Елисейския дворец. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.