Френски собственици на ресторанти недоволстват срещу навика на клиентите да снимат ястията

Снимка:

В някои френски ресторанти на входа вече има надпис, че снимането е забранено

Френски собственици на ресторанти надигнаха глас срещу навика на клиентите да снимат блюдата, които им се сервират, после да качват снимките в интернет и да коментират някой път негативно ястието, пише Франс прес цитирани от Дарик радио.

В някои френски ресторанти на входа вече има надпис, че снимането е забранено, какъвто обикновено има на входа на църкви или музеи.

Жил Гужон, главен готвач в ресторанта Страноприемницата при стария кладенец в град Фонжонкюз, в югозападна Франция, смята, че снимките на неговите ястия, качвани в интернет лишават клиентите от изненадата да видят на живо ястията. Той допълва, че снимките, направени често пъти със смартфона, са с лошо качество и така ястията изглеждат невзрачни, а трудът на главния готвач не е представен в най-добрата светлина. Освен това снимането на блюдата е до известна степен и кражба на интелектуалната собственост на главния готвач, смята Гужон.

Не всички френски готвачи и собственици на ресторанти обаче са против правенето на снимки на блюдата им.

Според Давид Тулен, който откри ресторант в Париж през декември, снимките правят безплатна реклама на заведението му и дори клиенти от Нова Зеландия познават кухнята му благодарение на кадрите, качени в интернет.