1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Френски учени разбраха на какво се дължат хранителните алергии

Френски учени разбраха на какво се дължат хранителните алергии

Смята се, че мастните киселини подобряват реакцията на чревните имунни клетки към бактериите и чуждите вещества

С хората, които поглъщат по-малко количество омега-3 мастни киселини, може да се обясни нарасналата честота на хранителните алергии, заявиха френски учени, цитирани от ЮПИ.

Изследването е извършено със свине. Учените установили, че ако хранителният режим на майката включва определена група полиненаситени мастни киселини, като тези в рибата или ореховото масло, развитието на червата на бебето е различно.

Смята се, че мастните киселини подобряват реакцията на чревните имунни клетки към бактериите и чуждите вещества, намалявайки вероятността бебето да страда от алергии.

Д-р Гаел Будри от френския Национален институт за агрономически изследвания в Рен и колегите й заявиха, че добавки, съдържащи полиненаситени мастни киселини, в хранителния режим на майката правят червата на бебето й по-пропускливи. Това позволява на бактериите и чуждите вещества да проникнат по-лесно в кръвоносната система.

"Тогава те отключват имунния отговор и производството на антитела в организма на бебето, поясни Будри. В резултат имунната му система може да се развие по-бързо, което води до подобряване на имунния отговор и до по-малък риск от алергии. Други изследвания показаха, че риба или орехово масло в диетата на майката може да направи бебето й по-умно. Констатирахме, че подобни добавки ускоряват също развитието на силна имунна система, което позволява да се предотвратят хранителни алергии."

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Physiology.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.