1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Френското министерство на земеделието забрани генетично модифицираната царевица MON 810

Френското министерство на земеделието забрани генетично модифицираната царевица MON 810

Отглеждането на разновидности на посевен материал създава сериозни рискове за околната среда

Френското министерство на земеделието забрани с постановление генетично модифицираната царевица MON 810, произвеждана от американската компания Монсанто, предаде АФП.

Комерсиализирането, използването и отглеждането на разновидностите на посевен материал на царевица от генетично модифицирания вид MON 810 са забранени на територията на Франция до приемането на окончателно решение и на мерки от ЕС, гласи постановлението, публикувано в държавен вестник.

На 10 април в Националното събрание ще се дебатира закон за забрана на трансгенетичната царевица във Франция. Но предвид наближаването на сеитбения сезон министерството е сметнало за спешно да постанови забрана до гласуването на закона, информира bTV.

Предвид достоверни научни данни и последните резултати от международните научни изследвания отглеждането на разновидности на посевен материал на царевица MON 810 създава сериозни рискове за околната среда, както и опасност от разпространение на развили резистентност вредни организми, се посочва в документа на министерството на земеделието на Франция.

Държавният съвет - най-високата инстанция за административно правосъдие във Франция - отмени миналото лято постановлението за забрана на MON 810 от 2011 г. Държавите от Европейския съюз могат на своя територия да забранят даден ГМО, разрешен от Евросъюза.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.