1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Германия и Великобритания заемат челните позиции в света по внос на сладолед

Германия и Великобритания заемат челните позиции в света по внос на сладолед

През 2016-та глобалната търговия с леденото изкушение е достигнала обем от малко над 1 милион тона

Германия и Великобритания заемат челните позиции в света по внос на сладолед. През 2016-та глобалната търговия с леденото изкушение е достигнала обем от малко над 1 милион тона, сочат изчисленията на британски експерти, цитирани от farminguk.com.

За десетте години между началото на 2007-а и края на 2016-та световният внос на сладолед бележи годишен ръст от средно 3,3 процента, като най-голямото увеличение за 1 година е било през 2010-та – плюс 13 на сто. Стойността на международните доставки за 2016 година надхвърля 3 милиарда долара, като на дванайсетте най-големи вносители, сред които са – Германия, Великобритания, Франция, Холандия и Испания – се пада повече от половината количество. В парично изражение 12-те държави обединяват близо 60 процента от стойността.

Данните са публикувани от Националния фермерски съюз в Обединеното кралство, който и тази година пуска на сайта си интерактивна карта, показваща кои фермери в Англия и Уелс ще продават собственоръчно направен сладолед през това лято. Картата има за цел да създаде контакти между потребители и местни производители и да покаже на хората от градовете как и къде се правят качествени млечни продукти.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.