1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Германски зърнени кълнове са причинили заразата с Eшерихия коли

Германски зърнени кълнове са причинили заразата с Eшерихия коли

Снимка:

Испанските земеделци загубиха около 200 милиона евро заради епидемията

Германия установи, че заразени кълнове са източникът на смъртоносната епидемия с бактерията Eшерихия коли, която отне живота на най-малко 30 души.

"Кълновете са причината за епидемията", заяви директорът на института "Роберт Кох"Рейнхард Бюргер на пресконференция, посветена на епидемията с бактерията ешерихия коли в Северна Германия, пише БГНЕС.

"Установено беше, че хората, които са яли кълнове, е девет пъти по-вероятно да са получили кървава диария или други признаци на заразяване с ешерихия коли, отколкото хората, които не са яли", съобщи Бюргер. Той оповести резултатите от изследване на хора, които се разболели, след като яли в ресторанти.

Междувременно стана ясно, че Германия ще отмени забраната за потребление на краставици, домати и зелени салати заради смъртоносната бактерия ешерихия коли, предаде Франс прес, позовавайки се на контролните органи.

Забраната ще остане в сила за потребление на кълнове от семена, предаде БТА. Хилядите анализи на краставици и салати не са дали никакъв резултат, посочи източникът на АФП.

Епидемията струва много скъпо на европейските земеделци. Най-вече на испанските, чиито зеленчуци бяха обвинени погрешно в началото на епидемията, предаде АФП. Испания е водещ износител на плодове и зеленчуци в ЕС и 25% от продукцията й се изнася в Германия.

Испанските земеделци загубиха около 200 милиона евро заради епидемията, пише БГНЕС. Федерацията на германските земеделци изчислява загубите на 60 милиона евро от началото на кризата. ЕС реши да отпусне помощ от 210 милиона евро, за да облекчи засегнатите земеделци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.