Глифозат не уврежда стомашната флора на човека

Веществото глифозат не може да увреди стомашната флора на човека, освен ако не се поема в нереалистично големи дози и при вече налични заболявания на стомашно-чревния тракт. До това заключение стигат швейцарски и датски учени, които в съвместен проект изследваха въздействието на хербицида върху човешкото здраве.
 
В доклада, който учените публикуваха, се казва, че правилното функциониране на бактериите в стомашната флора е изключително важно за здравето на хората. Спекулациите, че хербицидите на базата на глифозат потискат определени ензими в обмена на вещества при тези бактерии, с което се възпрепятства образуването на аминокиселини, обаче не отговарят на истината.
 
В рамките на изследването живи плъхове са били излагани на 50-кратната доза от веществото, поносима за човека. Взетите след две седмици проби от стомасите на животните показват, че дори при тази изключително висока дозировка няма съществени промени в състава на стомашните бактерии.
 
Въздействие върху образуването на аминокиселини е установено само, когато още преди това е било налице болестно ниско ниво на аминокиселините в стомашната и чревната тъкан на плъховете. Има ли в червата дори малко количество аминокиселини, вредното влияние на глифозат вече не може да бъде доказано. 
 
Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.