1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Глифозат не уврежда стомашната флора на човека

Глифозат не уврежда стомашната флора на човека

Веществото глифозат не може да увреди стомашната флора на човека, освен ако не се поема в нереалистично големи дози и при вече налични заболявания на стомашно-чревния тракт. До това заключение стигат швейцарски и датски учени, които в съвместен проект изследваха въздействието на хербицида върху човешкото здраве.
 
В доклада, който учените публикуваха, се казва, че правилното функциониране на бактериите в стомашната флора е изключително важно за здравето на хората. Спекулациите, че хербицидите на базата на глифозат потискат определени ензими в обмена на вещества при тези бактерии, с което се възпрепятства образуването на аминокиселини, обаче не отговарят на истината.
 
В рамките на изследването живи плъхове са били излагани на 50-кратната доза от веществото, поносима за човека. Взетите след две седмици проби от стомасите на животните показват, че дори при тази изключително висока дозировка няма съществени промени в състава на стомашните бактерии.
 
Въздействие върху образуването на аминокиселини е установено само, когато още преди това е било налице болестно ниско ниво на аминокиселините в стомашната и чревната тъкан на плъховете. Има ли в червата дори малко количество аминокиселини, вредното влияние на глифозат вече не може да бъде доказано. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.