1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. ГМО - полезни

ГМО - полезни

Това се опитват да докажат генетици от Нова Зеландия

Генетично модифицираните растения, оказва се, могат да бъдат полезни. Това се опитват да докажат генетици от Нова Зеландия. Те са измислили начин да за създаване на плод, който може да обедини в себе си всички полезни свойства на другите, предаде Agrosaveti.com.

„Витаминна кошница” - така са нарекли изобретението си генетиците от Нова Зеландия. Те са се научили да отглеждат новаторските плодове, съчетаващи полезните свойства на много растения. Например, плодове във формата и структурата на ябълка с вкус на боровинки. При това покрити с портокалова кора.

„Във всеки плод има една молекула, която носи гените на растенията. Ако се имплантира в друг плод, генът получава неговите протеини. А значи и хранителните вещества също” - казва Роже Хелленс, ръководител на генетичния проект.

Тези генно модифицирани плодове са подходящи за хората, които обичат здравословните храни, но постоянно пътуват и не могат да носят със себе си плодове, защото те са много тежки. За сега по рафтовете на магазините не е възможно да се намерят тези нови плодове.

„Сега ние събираме новата реколта от иновативните си градина. За сега ГМ-плодовете няма да се продават. В крайна сметка, не са напълно проучени последствията от тях. Но в бъдеще не изключваме подобна възможност” – казва ученият Ричард Еспли.

Иновационното откритие в бъдеще може да помогне да се обединят в едно растение особеностите не само на плодове, но и на зеленчуци. А също и да се изведе на ново ниво здравословното хранене в целия свят, предполагат генетиците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.