1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Хазната губи 200 млн. лв. годишно от контрабанден алкохол

Хазната губи 200 млн. лв. годишно от контрабанден алкохол

10 000 казана за ракия работят незаконно у нас

10 000 казана за ракия работят незаконно у нас, а продукцията им е с 20 млн. литра повече, отколкото е цялото легално производство в страната, което е в размер на 30 – 35 млн. литра, алармираха вчера, 3 октомври, от Националната лозаро-винарска камара.

В страната има 70 хил. хектара лозя, от които реколтата е около 350 000 тона всяка година. От тях в легалното производство се преработват около 200 хил. тона, сочат официалните данни. Тези цифри с пренебрежимо малки отклонения не са се променяли през последните 10-15 години. При това положение между 150 и

170 хил. тона грозде се преработва нелегално, коментира за „Монитор” проф. Пламен Моллов, председател на камарата. Предполага се, че 10-15 на сто от ракията се изпива в домашни условия. Това е стара българска традиция, срещу която камарата никога не е възразявала, защото е част от бита на българина, коментира той. Останалото количество обаче се преработва нелегално. От тях се добиват 40 млн. литра гроздова ракия. Освен това още 10 млн. литра плодови ракии се правят в сивия сектор, пресмята проф. Моллов.

В различните райони на страната се варят люти напитки от кайсии, сливи, праскови и други плодове. Казаните работят целогодишно и бълват алкохол, който се прави също така от компоти, стари сладка и всякакви други материали със захар, които може да се изварят и да потече ракия. Общо около 50 млн. литра ракия у нас се върти нелегално, а „светлото” производство е между 30 и 35 млн. л годишно.

Не е тайна, че контрабандно произведената ракия се реализира основно по време на туристическия сезон, припомни проф. Моллов. Широко е разпространена търговията с такива питиета по малките населени места, дори в ресторанти в големите градове често във винената листа фигурират „Ракия и виното на майстора”, макар на никой да не му е известно кой е този майстор,  откъде идват напитките, нито какво е качеството им.

За това огромно количество нелегално произведена ракия, с което може да се напълнят 50 басейна с олимпийски размери, не се плаща акциз. Загуби за хазната се калкулират и от неиздължените ДДС и други данъци. Акцизът за литър ракия с 40% алкохолно съдържание е 4,40 лева за литър. На практика над 200 млн. лева не влизат в бюджета.

По данни на националната статистика консумацията на алкохол има 8% ръст за миналата година спрямо 2011 г. В същото време събраният акциз има едва 0,8% ръст, което неизбежно сочи, че се увеличава потреблението на нелицензиран алкохол.

Финансовите загуби и нелоялната търговия са само едната страна на проблема. Нелегалният алкохол в повечето случаи е с много ниско качество и е опасен за здравето на хората, припомнят експертите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.