1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Хелзинки става вегетариански град

Хелзинки става вегетариански град

Новите правила няма да важат в училищата, болниците и обществените институции, където се препоръчват други хранителни режими

От началото на следващата година на всички мероприятия, организирани от общината в Хелзинки, ще се сервират само сезонни плодове и зеленчуци, както и морски продукти от устойчив улов. Същото ще важи и за столовете във всички държавни и общински учреждения във финландската столица.
Вносните продукти като чай, кафе или тропически плодове, трябва да са сертифицирани по системата за справедлива търговия, а кравето мляко отпада изцяло от менюто. Вместо него ще се предлагат овесени напитки и други растителни алтернативи. Единственият животински продукт, който ще бъде допуснат за консумация при заседания, банкети и други събирания на градската администрация, остава сиренето.
Новите правила няма да важат в училищата, болниците и обществените институции, където се препоръчват други хранителни режими. Изключение от вегетарианската диета ще се прави само при високопоставени гости.
Общинската администрация обяснява своето решение с екологични и климатични аспекти. През 2019 градският парламент постанови, че до 2025-та общината трябва да намали наполовина консумацията на мляко и месо. 
Финландският земеделски съюз реагира остро на решението и го нарече "евтин трик за измиване на ръцете". С него общината искала да отвлече вниманието от факта, че по-голямата част от енергоснабдяването е от изкопаеми енергийни източници. Затова в бъдеще при всички прояви на фермерската организация ще се сервира разнообразна палитра от храни, в това число и висококачествени месни продукти от местно производство. 
 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.