1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Храните фаст-фуд влияят върху интелектуалната способност на децата

Храните фаст-фуд влияят върху интелектуалната способност на децата

В Русия около 30% от момчетата и 25% от момичетата са с наднормено тегло

 

Учените призовават родителите да разговарят с децата си за вредата от храната в заведенията за бързо хранене. Според изследователи, учениците, които консумират фаст-фуд продукти повече от три пъти в седмицата, получават по-ниски оценки в сравнение с техните връстници, водещи здравословен начин на живот. Казано по-просто, бързото хранене, според учените, влияе върху интелектуалната способност на децата.

В едно проучване, направено от британски учени участват повече от 5500 деца в начална училищна възраст. Според резултатите, при феновете на фаст-фуд резултатите са по-ниски в сравнение от средното ниво с 16%. Въпреки това, може да има и обратна връзка - че учениците с ниска успеваемост предпочитат да се хранят с фаст-фуд.

Руски педиатри съветват да не се свикват децата на нездравословна храна. „Преди се е смятало, че детското затлъстяване е само американска болест, но сега статистиката показва, че в Русия около 30% от момчетата и 25% от момичетата са с наднормено тегло - заяви пред журналисти ректорът на Санкт-Петербургската държавна педиатрична медицинска академия, Владимир Леванович.

В последните няколко години, експертите многократно се изказват за вредата храната в заведенията за бързо хранене. Учените отбелязват, че фаст-фуд храната е вредна, най-напред за храносмилателните органи. Това е една небалансирана храна, която съдържа предимно мазнини, въглехидрати, сол и подправки. И такъв набор води до развитие на заболявания на стомашно-чревния тракт, нарушения на чревната моторика, обостряне на гастрит, холецистит и колит.

Освен това, според американски учени, месото в хот-дога съдържа вещества, които причиняват мутации и увеличават риска от рак. Британски специалисти по хранене са изчислили, че потреблението на дюнери два пъти седмично, значително увеличава риска от развитие на сърдечни заболявания след десет години.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.