1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Хранителните запаси на Северна Корея ще се изчерпят до средата на юни

Хранителните запаси на Северна Корея ще се изчерпят до средата на юни

Според ООН повече от 6 млн. души, което е една четвърт от населението на страната, имат нужда от хранителни помощи

Хранителните запаси на Северна Корея ще се изчерпят до средата на юни и без спешна помощ хората ще започнат да гладуват, предупреди американската благотворителна организация "Самаритан с пърс", цитирана от Асошиейтед прес и ИТАР-ТАСС.

Севернокорейците са принудени понякога да ядат трева, листа и кора на дървета.

"Ние мислим, че много райони от тези, които посетихме, ще останат без храна до юни", каза вицепрезидентът на хуманитарната организация Кен Айзъкс. Неправителствените организации искат да доставят 160 000 - 170 000 тона храни в Северна Корея, но доставките няма да стигнат преди да настъпи глада, каза Айзъкс.

Американското правителство разглежда молба за помощ от Северна Корея, след като лошото време нанесе тежки щети на реколтата. Тим Айзъкс от "Самаритан с пърс" подчерта, че дори Вашингтон да се съгласи да изпрати помощ, ще бъдат необходими около три месеца, за да може храната да стигне до Северна Корея.

Специалният пратеник на САЩ в Северна Корея по въпросите на човешките права Робърт Кинг заяви, че Вашингтон ще вземе решението си въз основа на нуждата от помощ, наличието на ресурси и възможността за следене на разпределението на храните.

Според ООН повече от 6 млн. души, което е една четвърт от населението на страната, имат нужда от хранителни помощи.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.