1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. И лютеницата очаква своя стандарт

И лютеницата очаква своя стандарт

Потребителите вече са нетърпеливи да си припомнят вкуса на бабиния специалитет

Преди около година новият стандарт за колбасите „Стара Планина” предизвика истински фурор. След масираната рекламна кампания, в която главната роля изигра самият министър на земеделието и храните Мирослав Найденов, първите продукти с логото на браншовия стандарт буквално бяха разграбени от потребителите – логично, всеки искаше да опита нещо, направено наистина от месо, а не от растителни заместители. После дойде скандалът със соевите примеси, след това пък се оказа, че дори там, където действително е имало следи от тях, те били толкова нищожно малко, че на практика да се чудиш как изобщо са били хванати. Оправдаха набедените производители, но имиджът на стандарта сериозно пострада от това.

След истинските колбаси киселото мляко също беше ощастливено със свой стандарт – този път по БДС. Потребителите и на него му се зарадваха, макар и да не последва повсеместното му изкупуване, навярно заради по-високата му цена. Киселото мляко по оригиналната рецепта зае достойно своята пазарна ниша и макар и да не стана хит сред йогуртите, не можеше да се оплаче от липса на внимание от страна на потребителя.

Дойде ред и на насъщния. При него стандартът получи достолепното име „България”. Отново фурор, отново всеки се нахвърли да пробва позабравения вкус на истински хляб… След това пък тръгнаха опасенията, че нямало достатъчно брашно, което да отговаря на изискванията на стандарта.

Кой сега е наред? Разбира се, традиционният доматен специалитет – Н.В. Лютеницата! Рецептата за любимото лакомство, с което всеки от нас свързва сантиментални спомени от детството си, вече ще бъде също удостоено със стандарт! Целта е вкусът да бъде максимално близък до лютеницата, която нашите баби са приготвяли. Според браншовата асоциация на преработвателите на зеленчуци, лютеницата трябва да се прави от доматено и пиперково пюре, без пюре от тикви, оцветители, консерванти и прочие нетипични за истинския специалитет съставки. Нишестето и захарта също ще бъдат ограничени. Производителят ще може да добавя и минимални количества други зеленчуци, напр. патладжани и моркови. Така всеки ще може да вкуси лютеница, максимално близка и по състав, и по вкус до домашната. Това са и очакванията на голяма част от гласувалите в анкетата на AGRO.BG през изминалата седмица: на въпроса „Ще купувате ли лютеница по новия стандарт?” 45 на сто отговарят категорично: „Да, защото вече забравихме добрия стар вкус на истинската лютеница.” Останалите 55 на сто пък все още не са толкова убедени, но и те ще я пробват и ако им хареса и им е по джоба, ще започнат също да я купуват. В същото време, нито един от участниците в допитването не е избрал варианта „Ще продължа да купувам от тези марки, с които съм свикнал.” Така че макар и все още да не е дошъл моментът на „официалната премиера” новият стандарт за лютеницата вече е заинтригувал потребителите и те го очакват с нетърпение. Остава да му пожелаем успех и да се надяваме, че няма и той да изживее неприятни „детски болести” така, както „Стара Планина”.

 

                                                              Коментар на Светослав Динков

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.