1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Има 9 заболели от листериоза у нас от началото на годината

Има 9 заболели от листериоза у нас от началото на годината

Данни на центъра по обществено здраве показват, че у нас от началото на годината има 9 заболели от листериоза. Агенцията по безопасност на храните обаче не е констатирала наличие на заразени продукти за този период. Първият регистриран случай е от последните дни, когато стана ясно, че в търговската мрежа има колбаси с листерия.

 Данните на Центъра по обществено здраве показват, че от началото на годината е ималосъщо 433-ма боледували от салмонела и над 140 души, които са имали дезинтерия от началото на годината. Заразени продукти обаче не са открити. Богомил Николов от Асоциацията на активните потребители коментира:

„Това означава, че подобни замърсявания има, хората се заразяват, болницата ги отчита и регистрира, но хванати храни, които са източника на тези заболявания няма.“

От Асоциацията смятат, че контролът е занижен и не може да се очаква потребителите да сигнализират за болести в храните. Добавиха също, че отговорността не е само на Агенцията по безопасност на храните:

„Прави впечатление, че примерно в Германия, че всеки пети случай, който е докладван включително и този с листерията , тръгва от самия производител, а не от контролния орган. Той сам казва на обществото „Пазете се“, при нас властва правилото „Щом не са ме хванали, значи всичко ми е наред“

Припомняме, че след като беше констатирана зараза в продукти, налични в търговската мрежа, от БАБХ разпоредиха изтеглянето им. Вече са унищожени 366 килограма колбас, заразен с листерия. Сигналът е получен по системата за оповестяване на опасни случаи на единния европейски пазар. Търговецът, който разпространява колбасав България също е докладвал за проблема. Към момента са спрени от реализация всички налични количества, информирани са клиентите, изтеглени и събрани са разпространените количества и в другите обекти.

Листерията е инфекциозно заболяване за човека и животните, предизвиквано от патогенни представители на рода Listeria. Бактерията се намира във водата, почвата и дори червата на някои животни. Основният проблем е в липсата на всякакви симптоми от страна на заразените животни. По този начин бактерията може да се пренесе върху сурови храни, млечни продукти, върху плодове и зеленчуци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.