1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Индексът на цените на храните се покачва

Индексът на цените на храните се покачва

През октомври сериозно поскъпване е имало при захарта и млечните продукти

И през октомври индексът на храните, изготвян всеки месец от Организацията по прехрана и земеделие  към ООН - ФАО, показва тенденция на покачване. Ръстът е с близо 1 процент спрямо септември, а в сравнение с 2015 година поскъпването е с над 9 на сто.

С изключение на краткосрочен спад през месец юли, индексът на ФАО бележи ръст от началото на годината. През октомври сериозно поскъпване е имало при захарта и млечните продукти, докато при зърнените култури посоката е била надолу. Същото се отнася и за маслодайните култури и месото. Така общото увеличение остава сравнително слабо.

При зърнените култури индексът е над 142 пункта, с 1 процент по-високо от септември, но все още с почти 10 на сто под стойността от миналата година. Октомврийското покачване е първото след тримесечен спад. Поскъпването се дължи основно на намаляващите наличности от висококачествена пшеница.

При маслата и мазнините има спад от 4 пункта до 168, което е все още по-високо от миналата година по това време. Поевтиняването спрямо септември е в резултат на ниските цени на палмовото масло, което поевтиня заради по-слабото международно търсене.

При млечните продукти индексът се е покачил с близо 7 до 182 пункта, като поскъпването засяга всички групи, особено маслото. Неговата цена се покачва заради свилите се наличности и стабилното търсене в Европейския съюз и на други пазари.

През октомври индексът на захарта достига  315 пункта. Тенденцията за поскъпване продължава вече половин година. През изминалия месец покачването се дължи на по-слаба реколта в Бразилия и Индия, двете най-големи производителки на захар в света.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.