1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Индустрията рекламира вредни за децата храни

Индустрията рекламира вредни за децата храни

Повечето хранителни продукти, които се рекламират за деца и юноши, съдържат прекалено много захар, мазнини и сол, въпреки че хранителната индустрия в Германия въведе доброволни ограничения за подобни реклами. Това е заклчението на потребителската организация Фудуоч. От там настояват властите да предприемат законови мерки, за да прекратят подобни вредни практики.
 
В свое изследване организацията е тествала 283 продукта на 16 производители, подписали доброволното споразумение за отговорен маркетинг, насочен към децата. Резултатите показват, че 242 продукта не отговарят на критериите за балансирано хранене, издадени от Световната здравна организация, и затова не би трябвало да се предлагат на непълнолетни. В изследването са тествани зърнени закуски, кисели млека с шоколад, шоколадови блокчета, чипс, плодови сокове, сладоледи, готови супи и продукти, предлагани от веригите за бързо хранене.
Успоредно с това от Фудуоч изчисляват, че по време на детски предавания по телевизиите се показват средно по 15 реклами за нездравословни храни. Най-често става дума за продукти със забавни опаковки, придружени от играчки, както и за такива, които приканват към участие в онлайн-томболи. 
 
От там призовават следващото германско правителство да включи в своята управленска програма задължителни ограничения за рекламите. 
Хранителната индустрия от своя страна изтъква, че фактори като липса на движение, растящото социално неравенство и цялостното небалансирано хранене играят много по-голяма роля за здравето на децата, отколкото рекламите. Не на последно място са и родителите, които със своето поведение и с хранителните си навици трябва да дават пример на младото поколение. В своя защита производителите сочат Швеция и Южна Корея, където рекламирането на вредни за децата храни е забранено. Въпреки това в тези страни делът на децата с наднормено тегло се увеличава. 
 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.