1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Инспекторите от ДВСК ще приемат сигнали за нарушения по празниците

Инспекторите от ДВСК ще приемат сигнали за нарушения по празниците

Контролните органи съставиха общо 47 акта за нарушения на изискванията за продажба на храни от животински произход

Инспекторите от Държавния ветеринарно-санитарен контрол към Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) ще приемат сигнали за нарушения по Коледните и Новогодишните празници. В почивните дни гражданите ще могат да подават сигнали за нередности по телефона към дежурните ветеринари във всяка от 28-те Регионални ветеринарномедицински служби в страната.

Инспекторите от дирекция „Държавен ветеринарно-санитарен контрол” направиха 1 804 проверки през миналата седмица за безопасността на храните от животински произход в търговската мрежа в страната. Контролните органи съставиха общо 47 акта за нарушения на изискванията за продажба на храни от животински произход. Липса на документи за произход на храните, неспазване на изискването за разделно съхранение на храни, неспазване на температурния режим на съхранение, пропуски в системите за самоконтрол в обектите са най-честите нарушения сред търговците в магазини и заведения.

Ветеринарните инспектори напомнят, че е задължително изследването за трихинелоза на месото от закланите домашни свине за собствена консумация. Трихинелоскопирането ще се извършва от дежурните служители. Свинското месо в търговската мрежа преминава през задължителен ветеринарен контрол за трихинелоза още в кланиците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.