Испански проект свързва хранителните остатъци с нови производствени процеси

Една трета от храната се изхвърля, сочат проучвания в световен мащаб

Храната, без която не можем. Онази, която доставя така необходимите за организма калории и вещества. Една трета от нея, обаче, се изхвърля - факт, подплътен от проучвания в световен мащаб. Загубата е огромна - на труд, време, енергия...

Какво би станало, ако вместо на сметищата, хранителните отпадъци попаднат в нов цикъл на производство? Отговорът се нарича Интеграл В - испански демонстрационен проект, който свързва хранителните остатъци с нови производствени процеси.
 
"В Испания предполагаемото количество на органичен отпадък от ресторанти, хотели и кетъринг-компании възлиза на 500 хиляди тона годишно. А количеството на използваните растителни мазнини е 80 хиляди тона", казва техническият координатор на проекта Алфредо Родриго, цитиран от БНТ.
 
Достатъчно материал - не само за размисъл, но и за действие. В испанския проект са включени четири компании. Едната е координатор, а останалите са свързани с производството на биогаз и биодизел.
 
"Основната ни задача беше да изградим станция, която да обработва биоразградими отпадъци в анаеробна среда и да осигурява гориво като краен продукт", разказва Антонио Домингес, директор на компания за производство на биогориво.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...