1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Избраха енолог на България за 2017 година

Избраха енолог на България за 2017 година

Шестима номинирани технолози на вина се състезаваха за наградата

Костадинка Рахова-Димитрова стана Енолог на България за 2017  година, след като беше избрана безапелационно сред 6 номинирани технолози на вина по време на Годишната церемония по избор и награждаване на най-отличилия се винар през годината. Събитието се състоя в хотел „Империал”–Пловдив и се организира от Съюза на енолозите в България – професионалната организация на технолозите на вина от всички винарски изби и винзаводи в страната.

„Наградата „Енолог на годината”, която се учреди преди 10 години от Съюза на енолозите, е изключително важна за енологичната общност в страната. Тя показва посоката на развитието на винарството в страната ни през годините”, коментира Станимир Стоянов, председател на Съюза на енолозите в страната. ”Ако преди години наградата отиваше при технолози от големите винарски предприятия, все по-често в последно време се отличават енолози от бутикови изби, които правят характерни вина от локални сортове грозде, а това е и пътят на Българския винарски бранш”, допълва той.

Освен голямото отличие „Енолог на годината на България за 2017 г.”, по време на церемонията се връчи и наградата „Христо Дерменджиев” на отличника, завършил с най-висок успех тази година в катедра „Вино и пиво” на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Тази година тя отиде при младата Кристин Матеева, която завърши 5-те академични години с успех от 5.97.  За 2-ра поредна година Съюзът на енолозите връчи и и наградата „Млад енолог на годината”, която изразява стремежа на Съюза на енолозите да отличи иновативните млади професионалисти, които спомагат за развитието на родното винарство и българските вина да не отстъпват на вината на други държави с традиционна винарска промишленост. Отличието за млад енолог на 2017-та отиде при Венета Бакърджиева.


Шестима номинирани технолози на вина се състезаваха за наградата, като над 150 представители на енологичната общност дадоха своя глас за предпочитания винен специалист. Номинациите за наградата се обявяват предварително от Съюза на енолозите, като номинираните се посочват от професионални организации и специализирани медии, които пишат за вино. За престижното звание тази година се бориха Владимир Влъчков, Даниела Стаматова, Костадинка Рахова-Димитрова, Камен Коев, Петър Георгиев и Симо Симов.

„Енологът на годината” се  награждава с плакет и получава за срок от една година бронзовия Дионисиев венец – символ на приза, изработен от скулптора Адриан Новаков, който е копие на венеца, с който се изобразява богът на виното Дионисий на различни исторически и архитектурни паметници.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.