Наблюдава се потребление на некачествени, евтини хранителни продукти
В хранителният бранш за 2009 година спадът на произвоздтвото е с 27% в национален мащаб и това не може да не засяга и хлебопроизводителите във Варна заяви председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в града Иво Бонев. Той уточни, че от друга страна изминалият летен туристически сезон в морския град е бил свързан предимно с предлагане на много ниско-струващ туристически продукт, което от своя страна е свързано и с потребление на некачествени, евтини хранителни продукти, за да се сформира крайна ниска цена за привличане на туристи. Бонев твърди, че въпреки това туристите са били по-малко като количество, но и като качество те коренно са се различавали от туристите във Варна в предходни години.
Според Бонев, Варна е специфичен град и много силно се влияе от летния туристически сезон, като през лятото продажбите се засилват и производителите се чувстват комфортно до около края на октомври. По неговите думи през първите три месеца на годината спадът в потребителското търсене обикновено е с почти 50%. Той счита че, спадът в търсенето на хлебни продукти във Варна конкретно през изминалия летен сезон е бил много сериозен. „Аз се надявам, че туроператорите и всички, от които зависи какъв ще е следващият сезон във Варна и по цялото Черноморие, ще си свършат работата. Ние имаме прекрасни плажове, модерни хотели, имаме какво да предложим, за да привлечем по-качествени туристи. И за да излезем от тази криза, един от начините, според мен, е по добрата работа в сферата на туризма”, твърди Бонев.