Разултатите от него са принципно сходни с това на хора, консумиращи рафинирана (бяла) и нерафинирана (кафява) захар
Kонсумиращите кафяв ориз се разболяват по-малко от диабет в сравнение с тези, които предпочитат консумицията на класически бял, съобщава Ройтерс цитирана от БГНЕС. Това сочат резултатите от проучване на учени от Бостън. Мащабното им изследване обхваща 197 хил. граждани на САЩ, наблюдавани в продължение на 22 години. Разултатите от него са принципно сходни с това на хора, консумиращи рафинирана (бяла) и нерафинирана (кафява) захар. Най-общо, рискът от развитие на двата основни вида диабет е в пъти по-малък при хората, в чието меню присъства кафявият, нерафиниран ориз, в сравнение с тези, свикнали да похапват бял рафиниран такъв.