Как да намалим количеството на нитратите в плодовете и зеленчуците преди консумация

Един от начините е да ги накиснете във вода

За да намалим съдържанието на нитратите във вече закупените плодове и зеленчуци, трябва да пристъпим към правилната им обработка преди консумация.

  • Зеленчуците се киснат най-малко 10 минути преди консумация, тъй като нитратите са разтворими във вода. Листните зеленчуци е добре да се киснат 1-2 часа преди консумация. По този начин ще отстраните до 70% от нитратите, пише edna.bg.
  • Зеленчуците и плодовете, закупени от магазина, трябва да са дълбоко обелени, тъй като най-много нитрати има именно в кората и непосредствено под нея. Това е най-наложително при картофи, краставици, тиквички, дини и други.
  • Термичната обработка премахва една част от нитратите, а друга преминава в отварата. Поради това изхвърляйте водата още топла при варенето – ако я чакате да изстине, нитратите ще се върнат отново в зеленчуците. Подобна процедура намалява до 80% от нитратите. Най много се намалява съдържанието на нитрати при варене на пара - 30-70%, във вода с 20-40%, а при пържене с 15%.
  • Добре е зеленчуците да се консумират, подправени с лимон – той пречи на превръщането на нитратите в нитрити.
  • Соковете от плодове, най-вече от моркови и цвекло, трябва да са прясно изцедени. Така повечето нитрати остават в отделената целулоза.
  • При доматите термичната обработка намалява наполовина нитратите, но трябва да се има в предвид, че колкото по-дълго престояват доматите, толкова повече нитрати ще се превърнат в нитрити.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина, за да получавате всеки петък най-важната седмична информация.

За още новини – харесайте страницата ни във FACEBOOK.