1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Как да познаем хубавият козунак

Как да познаем хубавият козунак

За докарването на хубав цвят някои производители си позволявали да влагат опасни добавки

Качественият козунак след разчупване има ”конци”, ако структурата му е гладка и се рони, значи е направен от миксове, тоест прахообразни вещества, заместващи натуралните продукти, коментира Мария Томова, главен технолог в една от големите фирми хлебопроизводители във Варна предаде БГНЕС. Препоръчителната цена на дребно за 400 - 450 гр. обикновен козунак, направен от натурални продукти, е 2 - 2,10 лв., ако е с пълнеж – 2,50 -2,60 лв., заяви председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите във Варна Иво Бонев. По думите му обаче не е изключено на пазара да се появят козунаци с този грамаж на срамната за производителя цена от 0,70-0,80 лв.

Качеството не винаги се определя от цената. Оказва се например, че от четири козунака на различни производители, купени на приблизително една и съща цена, два се оказват направени от индустриални смеси. По данни на Иво Бонев общо 350 000 козунаци се консумират всяка година във Варна за трите-четири дни около Великден. Огромното предлагане би могло да затрудни гражданите в техния избор и затова Иво Бонев препоръчва да се доверите на производителя, когото познавате, независимо дали става въпрос за голяма фирма или малката фурничка в квартала. Козунакът, който не съдържа консерванти пък, има трайност 3-4 дни при нормална температура от 18°C. За докарването на хубав цвят на своите изделия някои производители си позволявали да влагат опасни и дори забранени добавки, предупредиха от бранша. Е121 и Е123 са абсолютно забранени, а в списъка на опасните влизат: Е103, Е105, Е125, Е126, Е130, Е131, Е142, Е152 и Е155.
Инспекторите от РИОКОЗ – Варна следят за спазването на Наредба №8, коментира още Бонев.

Козунакът е обреден хляб от обогатено тесто, в което има над 5 % мазнина и повече захар. За първи път козунакът се появява у нас през 20-те години на миналия век. Самата дума има еквивалент в румънския език, но според някои козунакът идва от Русия. В различните държави този сладкиш е различен – в Ирландия е под формата на кръст, във Франция се покрива с шоколад и т. н.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.