1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Какво има в готовите храни в Германия?

Какво има в готовите храни в Германия?

Мащабна проверка е наредена от министъра на земеделието и храните Юлия Кльокнер

Какво се съдържа в готовите храни, продавани в германските супермаркети? Отговор на този въпрос ще търси мащабна проверка, наредена от министъра на земеделието и храните Юлия Кльокнер.

Според Кльокнер този анализ ще бъде първият, при който храната се разглежда в състоянието, в което се консумира. Проектът е възложен на Федералния институт за оценка на риска и се финансира от агроведомството. Целта му е да се установи какви вещества има в готовите храни и в какви количества. По думите на Кльокнер изследването ще е най-мащабното в света, както що се отнася до броя проверени храни, така и до броя на търсените вещества.

"Не може да се пазарим по въпросите за безопасността на храните. Затова проучването ще бъде като маяк за всички производители, не само в Германия, но и в цял свят", каза министърът при представянето на проекта в Берлин. Най-детайлно ще се разгледа как направата на готовите ястия влияе върху тяхното съдържание, а проверката ще обхване повече от 90 процента от консумираните в Германия продукти.

Новото в случая е, че въз основа на резултатите Институтът за оценка на риска ще може да дава съвети и оценки за храните, не само за суровините, но и за готовия продукт, който потребителите купуват в магазина. Срокът за изпълнение е 7 години, а предвидената сума възлиза на 13 милиона евро. Ще бъдат тествани 50 до 60 хиляди храни, които ще се приготвят според указанията на опаковката в специална за целта изградена кухня. След това пробите ще бъдат анализирани за различни вещества, както за полезните, така и за нежеланите. Сред последните са вещества, попаднали в продукта по време на преработката, както и такива от околната среда, попаднали по време на производството на суровината - микотоксини, препарати за растителна защита и торове, ветеринарни медикаменти и частици от опаковките.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.