Кашоните могат да служат с години за транспортиране, без да са преминали през почистване или дезинфекция
Многократната употреба на банановите кашони за съхранение на плодове и зеленчуци вреди на здравето на потребителите, твърдят експерти.
Последиците от гъбичките и отпадъците от тяхната дейност върху плодове и зеленчуци, в резултат на транспортирането им в кашони за банани, могат да доведат до алергии, намаляване на защитните функции на организма, заболявания на бъбреците, щитовидната жлеза, сърдечно-съдови, онкологични проблеми и дори генетични мутации при неродените деца.
Въпреки факта, че кашоните за банани следват да бъдат за еднократна употреба, такъв кашон може да служи с години за транспортиране и съхранение на плодове и зеленчуци, без да е преминал през почистване или дезинфекция. Съответно в този вид контейнер с всяка нова употреба се натрупват бактерии и патогенни микроорганизми. Ситуацията се усложнява и от това, че тези кашони се използват за транспортиране и съхранение на зеленчуци, не само в мобилните места на продажба (сергии, палатки), но и в големите супермаркети.
Супермаркетите сериозно се замислят за това как да се откажат от подобни съмнителни оборотни контейнери, а някои от тях вече предприемат конкретни стъпки за това. Алтернатива на кашоните за банани съществува: първата е под формата на опаковки за еднократна употреба, изработени от велпапе, и втората е с пластмасови кутии за многократна употреба, които са подходящи за почистване и дезинфекция.