1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Кирил Вътев: На пазара има продукти, които са сто процента безопасни за здравето на потребителя

Кирил Вътев: На пазара има продукти, които са сто процента безопасни за здравето на потребителя

Снимка:

Не бива да се слагат под общ знаменател всички производители

Наложеният стандарт „Стара планина” е само един от многото. Абсолютно всички фирми в България работят по свои вътрешни стандарти. Гаранциите за качество са различните стандарти и всички продукти отговарят на определен такъв. Това заяви Кирил Вътев, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България, по Радио К2.

„На пазара на практика има продукти, които са сто процента безопасни за здравето на потребителя и разликата в качеството се състои в хранителната им стойност”, посочи той. Вътев отбеляза факта, че няма хранително натравяне с български колбаси и хората са предубедени към българските продукти, като мислят, че всички, които идват „отвън” са по-качествени.

Според Вътев разпространилата се идея, че в месото има голямо съдържание на вода, повече от нормалното за жив организъм, е нелепа. Животните са по-млади, месото е по-крехко и съответно съдържанието на вода е повече, обясни той. Вътев даде за пример прясното свинско месо, в което съдържанието на вода е над 70% без да е третирано с нищо. В специално сушените продукти като пастърма, различни филета, луканки и суджуци, естествено, няма съдържание на вода, коментира той.

„След такава негативна кампания ние не желаем да се поставяме в позицията на хора, които се оправдават. Ние имаме самочувствието, че сме от хората, които създават благата, произвеждат. Смятам, че е голям грях на всеки, който си позволява да обезличава и окалва който и да е български производител. Ако с нещо е бил некоректен, би трябвало да си понесе последствията, а не да се слагат всички производители под един знаменател. Производството е основата на икономиката на всяка държава и това не бива да се забравя”, заяви Вътев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.