1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Китай поощрява докладването на проблеми в безопасността на храните

Китай поощрява докладването на проблеми в безопасността на храните

Засега конкретният размер на евентуалните възнаграждения не се споменава

Китайските власти ще дават награда на всеки, който предостави информация за нарушения в качеството на хранителните продукти, съобщи "Ройтерс".

"Правителствените институции на всички равнища трябва да отделят средства за финансирането на наградна система, която ще поощрява докладването на проблеми в безопасността на храните", гласи текст на официалната информационна агенция "Синхуа".

Съобщението, цитирано от "Ройтерс", се позовава на нова държавна директива. Документът предвижда възнаграждения да се дават, след като с разследване се докаже верността на дадената информация. Самоличността на тези, които помагат при разкриването на нарушенията, ще бъде пазена в тайна, за да се избегне възможността за отмъщение. Лъжливите показания и спекулации също ще бъдат наказвани. Засега конкретният размер на евентуалните възнаграждения не се споменава.

Новата наредба е резултат от усилията на китайското правителство да се пребори с проблемите си в качествения контрол на храните. Преди решението да въведат система за награждаване на гражданите с полезна информация властите в Пекин се опитваха да сложат край на проблема чрез налагане на различни строги наказателни мерки. Тази седмица китайски съд издаде няколко тежки присъди, сред които една смъртна. Съдебното решение беше взето в процес срещу 5 души, замесени в производството и продажбата на свинско месо, замърсено с отровен химикал.

Друга илюстрация на трудностите на Китай в сферата на хранителната безопасност е скандалът от 2008 г. Тогава замърсено с меланин мляко причини смъртта на 6 китайски деца и разболя други 300 000.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.