1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Китай увеличава митото за вноса на пилета от САЩ

Китай увеличава митото за вноса на пилета от САЩ

Митата ще се отнасят главно за вноса на пилешки крачета и крилца

Китай ще увеличи антидъмпинговите мита за вноса на пилета от САЩ с аргумента, че американските птицеферми предлагат стоката си на непазарно ниски цени. От китайското министерство на търговията обявиха, че новите тарифи влизат в сила от 13 февруари  пише dnevnik.bg . Китай започна разследване за вноса на пилешко от САЩ през септември, само ден след като от Вашингтон наложиха мито на вноса на китайски гуми. Президентът Барак Обама от своя страна обяви тази седмица, че ще предприеме "по-твърди" мерки по въпроса с търговията с Китай и най-вече с изкуственото поддържане на евтин юан.

Митата ще се отнасят главно за вноса на пилешки крачета и крилца от САЩ, което е основният износен бизнес на американските птицеферми в азиатската страна. Двата продукта се считат за деликатес в Китай – особено пилешките крачета, които не са популярни в САЩ. Като резултат от това цените, на които се продават в Китай, са доста по-високи от тези в САЩ. Митата ще са различни за различните американски фирми, като Tyson Foods ще плаща 43.1% допълнително от цените си на китайския пазар, Piligrim's Pride - допълнителни 80.5%, и Sanderson Farms – 64.5%.

От китайското министерство на търговията обявиха, че това решение не е окончателно, но не дадоха индикации кога ще бъде взето то. Същевременно министерството на търговията на САЩ още няма коментар по въпроса. Преди броени дни Вашингтон отново обвини Пекин, че поддържа курса на своята валута на изкуствено ниски нива, за да може да получи предимство при износа си на стоки. Обект на спорове между двете страни е износът на китайски дрехи и храни, високите нива на пиратска музика и филми в Китай и достъпът на американски фирми на китайския пазар. Напрежението е подсилено от плановете на американския президент да се срещне с духовния водач на Тибет Далай лама, както и от оръжейната сделка с Тайван на стойност 6.4 млрд. долара, допълва Би Би Си.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.