1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Колбаси с антиоксиданти разработват български учени

Колбаси с антиоксиданти разработват български учени

Модерните здравословни храни се правят от студентите на Университета по хранителни технологии в Пловдив

Колбаси с антиоксиданти, хляб с пребиотици и сирене, което понижава холестерола - това са само част от новите разработки на Университета по хранителни технологии в Пловдив. Модерните здравословни храни се правят от студентите в учебната производствена база. Към някои от тях вече има проявен интерес от фирми, които желаят да ги пуснат в масово производство, съобщава БНТ.

Най-сериозен интерес сред производителите предизвикала разработката на малотрайни колбаси с добавен ликопен, разказва доц. Пантелей Денев, заместник-ректор на Университета по хранителни технологии. Ликопенът е силен антиоксидант, който се съдържа в люспите на доматите. Той понижава риска от развитие на онкологични заболявания. Същевременно служи като естествен оцветител на месото и успешно замества вредните изкуствени добавки. На вкус саламът с антиоксидант ще напомня на кренвирш с домат. Цената му обаче ще е различна.

В учебната производствена база студентите прилагат нова технология за производство на хляб с пребиотици чрез влагане на инулин. Той се извлича от корените на земната ябълка, популярна като гулия, от пащърнака и цикорията и действа като метла за токсините в стомашно-чревния тракт. Това вещество намалява риска от рак на дебелото черво, колит и други болести на червата. В Университета са разработили и технология за получаване на млечни продукти, обогатени с Омега-3 и Омега-6 мастни киселини. Скоро в производство ще бъде пуснато сирене, което понижава холестерола.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.