1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция за имитация на етикети

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция за имитация на етикети

Санкция в размер на 63 687 лева

Комисията за защита на конкуренцията наложи имуществена санкция в размер на 63 687 лева на пазарджишка фирма за установеното нарушение и имитация на дизайна на етикетите на конкурентни продукти, съобщиха от Комисията, цитирани от regal.bg.

Подателят на искането е "ПВД" ООД, Плевен, конкурентна на ответника фирма, която търгува с хранителни стоки и оцет собствено производство от 2004 г.

В процеса на производството КЗК установила наличие на множество прилики в оформлението и дизайна на използваните от двете дружества етикети за винен и ябълков оцет.

КЗК счита, че високата степен на сходство между двата продукта, наложеното пазарно присъствие на молителя и цялостното поведение на ответника са недвусмислено доказателство за целенасочено търсене на подобие с промишления дизайн на искателя.

При определяне на санкцията КЗК е взела под внимание продължителността на нарушението от 1 г. 2 месеца, високата степен на заблуда, икономическото състояние на ответника и оказаното съдействие от негова страна в хода на проучването.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.