1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Констатирано е 15-то огнище на заболяването инфлуенца по птиците

Констатирано е 15-то огнище на заболяването инфлуенца по птиците

Снимка:

Първото огнище бе констатирано на 16 декември

Констатирано е 15-то  огнище на заболяването инфлуенца по птиците в страната. Това стана ясно на заседание на Националния оперативен щаб за контрол и ликвидиране на птичия грип.

Считано от 16 декември до момента са констатирани огнища на заболяването  при птиците от домашни стада от пет административни Области на страната- Видин (четири огнища при домашни птици), Враца (едно огнище при зеленоглави патици мюлари във ферма), София-област (едно огнище при домашни птици), Пловдив (седем огнища в стопанства за патици) и Монтана (едно огнище при домашни птици). Констатирано е едно огнище на болестта при диви птици в Област Ямбол (намерени мъртви две чапли).

Поради констатирани огнища на заболяването в Област Пловдив и високата концентрация на промишлени птицевъдни обекти в областта, с цел максимално бързо да бъде ограничено и ликвидирано заболяването беше взето решение за умъртвяване по хуманен начин на всички птици във ферми, в които не са въведени мерки за биосигурност в радиус 1 километър около констатираните огнища. Със съдействието на органите на МВР и ДАНС е въведен контролно-пропускателен режим на всички пътни превозни средства в 3-километровата предпазна зона около фермите с констатирано наличие на инфлуенца. За да се избегне евентуално разнасяне на вируса е забранен достъпът на екарисажни коли в предпазната зона около огнищата.

Всички хора, които имат контакт с болни птици трябва да предприемат мерки за индивидуална защита, както и профилактично лечение с противогрипни препарати след консултация с личния си лекар. Категорично се забранява достъпът на хора, които не са клинично здрави, в грипно, или предгрипно състояние  състояние, поради възможност от комбинация с вирусът на инфлуенцата и усложнения при човешкото здраве

В Щаба участват представители на Министерството на земеделието и храните, Министерството на здравето, Министерството на вътрешните работи и Държавната агенция за национална сигурност. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.