1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Консултират безплатно варненчета с наднормено тегло

Консултират безплатно варненчета с наднормено тегло

200 000 деца в България имат наднормено тегло, 60 000 от тях страдат от затлъстяване

Безплатна антропометрия и консултации на деца с наднормено тегло и затлъстяване организират в болница „Св. Марина”. Инициативата е на детската клиника в лечебното заведение и на Българската асоциация за изучаване на затлъстяването и свързаните с него заболявания (БАСОРД). С нея специалистите ще отбележат Европейският ден на затлъстяването – 22 май.

Прегледите са насрочени за 21-ви май, от 10 до 12 часа, в 501-ва зала на клиниката.

200 000 деца в България имат наднормено тегло, 60 000 от тях страдат от затлъстяване. Данните изнесе неотдавна д-р Лалка Рангелова от Националния център по опазване на общественото здраве.

Наднорменото тегло е характерно повече за момчетата, показват резултатите от национално проучване на храненето в България през 2004 г., направено сред деца от 5 до 19-годишна възраст. Според данните наднормено тегло имат 22% от момчетата и 13% от девойките. Затлъстяването е разпространено най-вече сред момчетата от 7 до 10 години, като 25% от тях страдат от свръхтегло.

Проучване сред първокласниците през 2008 г. показва, че над 30% от тях имат наднормено тегло, а 13,6% страдат от затлъстяване. Това се дължи на всекидневната консумация на хамбургери, чипсове, захарни изделия, безалкохолни напитки, пържени картофи и други вредни храни. Голяма част от учениците спортуват по-малко от един час дневно и прекарват голяма част от времето си пред телевизора или компютъра.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.