1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Консумацията на по-малко месо няма да намали глобалното затопляне

Консумацията на по-малко месо няма да намали глобалното затопляне

В САЩ транспортът е отговорен за 26% от общото количество парникови газове

Яденето на по-малко месо няма да помогне за намаляване на глобалното затопляне, обявиха водещи експерти в областта на качеството на въздуха. Подобна идея е широко лансирана, като в края на миналата година дори сър Пол Маккартни обясни пред депутати в Европейския парламент, че „глобалните пости" са решението на проблема с климатичните промени. Той представи и програмата „По-малко месо = по-малко затопляне" (Less Meat = Less Heat).

Според експертите обаче подобни предложения само пречат на намирането на истинско решение за климатичните промени. „Ние, разбира се можем да намалим парниковите газове, но не и чрез консумацията на по-малко месо и мляко", твърди Франк Милтьонер от Университета в Калифорния. Той представи своя доклад по време на конференция на Американската химическа общност в Калифорния, съобщава АФП.

Да обвиняваме кравите и прасетата за климатичните промени от научна гледна точка е неправилно, допълва експертът и отхвърля резултатите от анализи, показващи ролята на животновъдството за глобалното затопляне. Един от докладите е разработен от ООН и публикуван през 2006 година. Според Милтьонер по-малкото производство на месо и мляко просто ще доведе до повече гладуващи в бедните държави.

Вместо да се съсредоточаваме в мерки за намаляване на консумацията на животински продукти, по-добре да намалим употребата на петрол и въглища за производството на електричество, за отопление или за гориво за автомобили, препоръчва експертът. В САЩ транспортът е отговорен за 26% от общото количество парникови газове, докато животновъдството - само за 3%.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.