Най-много туршия сме похапвали през 2012 год.
Месец септември е най-подходящото време за приготвяне на зимнина. Традиционно зеленчуците се съхраняват под формата на туршии. Най-често за приготвянето се използват чушки, моркови, краставички и т.н. Но как се е променила консумацията на туршии през годините? Докато през 2012 год. българинът е похапвал средно по 9 кг, то през следващите години туршията заема все по-малко място на трапезата, показва бърза справка на сайта на Националния статистически институт. По 7.8 кг е потреблението през 2013 год., през 2014 год. тази цифра се променя на 6.9 кг, през 2015 год. - 6.3 кг, а през 2016 год. - едва 5.6 кг.
А за тези, които все още обичат да похапват традиционното ястие, ето няколко съвета и за това как да си приготвите хубава туршия сами:
1. Отстранете загнилите и повредени зеленчуци
2. Използвайте добре почистени съдове
3. Когато пълните бурканите- не оставяйте прекалено много въздух
4. Готовите буркани съхранявайте на хладно място