Българското вино е на световно ниво, но не получава достатъчна подкрепа от страна на държавата. По темата се проведе Кръгла маса в столицата, организирана от Сдружението за достъпна и качествена храна, с председател д-р Андрей Вълчев. Това е четвъртият по ред форум в рамките на две години.
Производството на качествени български вина започва от специализираните кадри в тази област. В Университета по хранителни технологии в Пловдив такива кадри се обучават от 73 години.
„В нашите учебни планове крайъгълен камък наистина е качеството“, заяви заместник-ректорът на УХТ – Пловдив доц. Христо Спасов.
Изпълнителната агенция по лозата и виното упражнява контрол върху сектора - с планови, извънпланови и проверки по сигнал - съвместно с агенция „Митници“, с НАП, с Комисията по защита на потребителите. Проверките се извършват в 2 изпитвателни лаборатории.
От Комисията за защита на потребителите оповестиха, че от 1 300 направени проверки са констатирани 800 нарушения, 300 от тях са нелоялни търговски практики.
„Става дума за съдържане, което не съответства на поставената цена“, обясни Ангел Джалев от КЗП.
Заместник-изпълнителният директор на БАБХ д-р Галя Викьова подчерта, че е важно подаваните сигнали да бъдат конкретни.
„Гражданит да подават сигнали“, призоваха и от КЗП, и от ИАЛВ.
В някои европейски държави подкрепата към лозарите стига до 400 евро на декар, у нас тя е едва 15 евро. Сомелиерът Венцислав Любенов направи бърза калкулация на разходите по цялата верига – от килограм грозде до рафта в магазинната мрежа.
„Вино под 10 лева не е вино“, беше категоричен той.
„Качеството на българското вино е в пъти по-добро от това на вносните. Купувайте българското и няма да сгрешите“, призова Йордан Чорбаджийски, председател на Националната лозаро-винарска камара.
„Ежедневно получаваме сигнали от гражданите. Те са най-големият критерий за качеството на българските продукти – защото са лично проверени от стотици български потребители, които имат право да получат качество срещу цена“, обобщи д-р Андрей Велчев, председател на Сдружението за достъпна и качествена храна.
Автор: Анета Божидарова