1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. КЗК санкционира "Меком" АД за имитация на луканка

КЗК санкционира "Меком" АД за имитация на луканка

Периодът на нарушението е от март 2008 г. до момента

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е наложила имуществена санкция на "Меком" АД в размер на 330 560 лв., съобщиха от ведомството. Причината за санкцията е, че КЗК е установила, че съществува потенциална възможност за заблуда на потребителите във връзка с разпространяваната в цялата страна луканка "КАРЛОСКА крепост", наподобяваща с наименование и дизайн на шрифта КАРЛОВСКА луканка.

При двата продукта водещ елемент е наименованието КАРЛОВСКА - КАРЛОСКА, изписано с главни букви. Думата крепост, която би трябвало да отличава продукта на "Меком", е изписана с малки, незабелижими букви, на тъмен фон, като по този начин думата се скрива, казват от КЗК.

От комисията считат, че е възможно субективното възприемане от страна на потребителя на двете думи като идентични поради сходството и силната асоциация помежду им, а липсата на една буква да се възприеме като грешка или дори да не бъде забелязана.

Периодът на нарушението е от март 2008 г. до момента, съобщават от КЗК и допълват, че съществува сериозен риск от трайно увреждане интересите на конкурентите. При определяне на санкцията от КЗК са взели под внимание продължителността и наличието на предходна санкция на дружеството за подобно нарушение, допълват от регулатора.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.