КЗК санкционира със 160 хил. лв. производители на олио заради картел

Проверка на комисията е установила вертикално споразумение, което нарушава конкуренцията на пазара

С повече от 160 хил. лв. е глобена фирмата за производство на олио "Звезда" и дистрибуторът й "КООП Търговия и туризъм“ заради фиксирани минимални цени на други търговски фирми, съобщиха вчера от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Това е забранено вертикално споразумение, което нарушава конкуренцията на пазара, се казва в съобщението на КЗК.

Производителят „Звезда“ АД е санкциониран с 85 673 лв., а търговецът "КООП Търговия и туризъм“ АД отнася 76 154 лв. глоба за извършените нарушения. Секторният анализ на пазара, направен от антимонополната комисия, показал, че "КООП Търговия и туризъм“ е трябвало да се съобразява с препоръчителните цени в търговската листа на производителя и така дистрибуторът не е можел да продава стоката на цена под минималната. Ограничението е важело и за следващите дистрибутори, които били длъжни да се съгласяват с цените, на които ще предлагат продуктите на завода от Долна Митрополия.

Заложени са също така санкции, ако стоката се продава на цена под "препоръчителната минимална" на производителя. По този начин дистрибуторът е лишен от свободата да определя сам пазарното си поведение и ценовата си политика. Крайният ефект от тази пазарна ситуация е поддържане на високи цени за продуктите от определена марка, става ясно от доклада на КЗК.

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.