1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. КЗК санкционира със 160 хил. лв. производители на олио заради картел

КЗК санкционира със 160 хил. лв. производители на олио заради картел

Проверка на комисията е установила вертикално споразумение, което нарушава конкуренцията на пазара

С повече от 160 хил. лв. е глобена фирмата за производство на олио "Звезда" и дистрибуторът й "КООП Търговия и туризъм“ заради фиксирани минимални цени на други търговски фирми, съобщиха вчера от Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Това е забранено вертикално споразумение, което нарушава конкуренцията на пазара, се казва в съобщението на КЗК.

Производителят „Звезда“ АД е санкциониран с 85 673 лв., а търговецът "КООП Търговия и туризъм“ АД отнася 76 154 лв. глоба за извършените нарушения. Секторният анализ на пазара, направен от антимонополната комисия, показал, че "КООП Търговия и туризъм“ е трябвало да се съобразява с препоръчителните цени в търговската листа на производителя и така дистрибуторът не е можел да продава стоката на цена под минималната. Ограничението е важело и за следващите дистрибутори, които били длъжни да се съгласяват с цените, на които ще предлагат продуктите на завода от Долна Митрополия.

Заложени са също така санкции, ако стоката се продава на цена под "препоръчителната минимална" на производителя. По този начин дистрибуторът е лишен от свободата да определя сам пазарното си поведение и ценовата си политика. Крайният ефект от тази пазарна ситуация е поддържане на високи цени за продуктите от определена марка, става ясно от доклада на КЗК.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.