1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. КЗП: Няма имитация на нововъведения стандарт за колбаси „Стара планина”

КЗП: Няма имитация на нововъведения стандарт за колбаси „Стара планина”

Нелоялната практика се изразява в художественото оформление на информацията за търговеца върху етикета на опаковката

Комисията за защита на потребителите (КЗП) прави уточнение във връзка с изнесената от медиите по-рано информация по повод на това, че Върховният административен съд се произнесе в полза на издадена от комисията заповед за забрана на нелоялна търговска практика на производителя „БДС-Български деликатесен стандарт” ООД на продукти с търговската марка „Кесар”.

Разпространената информация формира впечатлението, че нелоялната практика се изразява в имитация на нововъведения стандарт за колбаси „Стара планина”, а всъщност става въпрос за създаване на асоциация с някогашния български държавен стандарт, който се свързва с гарантирано високо качество на продуктите. Решението на Комисията е от 2009 г., когато все още държавният стандарт за колбасите „Стара планина” не бе въведен.

По същество нелоялната практика се изразява в художественото оформление на информацията за търговеца върху етикета на опаковката - графично изображение, наподобяващо восъчен печат в ярък червен цвят, в който с едър шрифт с бели букви е изписана абревиатурата „БДС”, а с много по-дребни, труден за четене букви – наименованието на търговеца: „български деликатесен стандарт” оод.

При извършената от инспекторите на КЗП проверка през 2009 г. в хранителен магазин в София е регистрирано предлагане на 6 вида трайни колбаси във вакуумирани потребителски опаковки на производител „БДС-Български деликатесен стандарт” ООД: суджук телешки; суджук; луканка телешка; луканка; деликатесен салам и деликатес. Прегледът на художествено оформената информация на етикета води до заключението, че визуалното възприемане от потребителя е в следния ред: –„БДС”, едва след това вида на съответния продукт /”суджук телешки”, „суджук”, „луканка телешка”, „луканка”, „деликатесен салам” и „деликатес” и накрая - „Кесар”.

В хода на проверката през 2009 г. не са предоставени от страна на търговеца никакви документи, удостоверяващи направените твърдения, в резултат на което Комисията се е произнесла за наличие на нелоялна търговска практика. Издадена е заповед за преустановяването й, която е била обжалвана от търговеца и впоследствие ВАС окончателно потвърждава заповедта на Комисията.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.