1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Леко понижение в цената на пилешкото месо отчитат от ДКСБТ

Леко понижение в цената на пилешкото месо отчитат от ДКСБТ

Снимка:

Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле в големите търговски вериги намалява с 0,2%

През анализирания период от ДКСБТ отчитат леко понижение на средните цени по веригата на предлагане на пилешко месо спрямо предходната седмица. Единствено при средната цена на едро на замразеното пиле се отчита леко повишение.

Пиле-замразено

През периода на наблюдение средната цена на едро на замразеното пиле за страната се увеличава с 1,2% спрямо предходната седмица, до 4,21 лв./кг. По области, цените се движат в диапазона от 3,77 лв./кг (Монтана) до 4,80 лв./кг (Разград). В единадесет области цените на едро отбелязват седмично повишение в рамките на 0,5 – 4,3%, най-чувствително във Враца, Кърджали и Разград. В същото време, в Бургас, Сливен и София продуктът поевтинява с между 0,5 и 1,9%.

Средно за страната, цената на дребно на замразеното пиле в големите търговски вериги (ГТВ) намалява с 0,2% спрямо предходния седмичен период, до 4,78 лв./кг. По области, цените варират от 4,44 лв./кг (Видин) до 5,14 лв./кг (Перник и София). В три областни центъра се отчита седмично поевтиняване на продукта от 1,7 до 3,1%, най-значимо в Добрич, а в други три (Враца, Монтана и Шумен) – поскъпване с около 1%.

Цените на дребно на замразеното пиле в ГТВ са средно с 0,57 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 1,06 лв./кг в Пловдив. В Разград и Хасково цените в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро, съответно с 0,03 и 0,18 лв./кг.

Средната цена на дребно на замразеното пиле в другите търговски обекти (ДТО) намалява с 0,6% до 4,96 лв./кг. По области, стойностите продължават да се движат от 4,20 лв./кг (Търговище) до 5,63 лв./кг (Ловеч). В три области се наблюдава намаление на цените на замразеното пиле в ДТО в рамките на 1 – 13,6% (Добрич). Продуктът поскъпва само в Перник и София - с по 1,6%.

Цените на дребно на замразеното пиле в ДТО са средно с 0,75 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 1,43 лв./кг в Ловеч и София. В Разград цените в малките супермаркети са по-ниски от тези на едро с 0,31 лв./кг.

За наблюдавания период средната за страната цена на замразеното пиле в ДТО е по-висока от тази в ГТВ  с 3,8%.

Пиле – прясно, охладено

През изтеклата седмица средната цена на едро на охладеното пиле за страната е 4,97 лв./кг, с 0,2% по-ниска спрямо предходната седмица. По области, търговията е в ценовия диапазон от 4,15 лв./кг (Търговище) до 5,27 лв./кг (Враца). В шест от областите се отчита седмично понижение на цените на едро на продукта, в рамките на 0,3 - 3,5%, най-чувствително в Благоевград. Само в Русе и Пазарджик охладеното пиле поскъпва, съответно с 0,7 и 7,1%

В сравнение с предходната седмица, средната цена на дребно на охладеното пиле в големите търговски вериги отбелязва понижение с 2,9% до 5,06 лв./кг. По области, цените варират от 4,74 лв./кг (Разград, Силистра и Търговище) до 5,59 лв./кг (Варна). В тринадесет от областите се наблюдава понижение на цените спрямо предходната седмица с между 1 и 13,7%, най-значително в Търговище. Само в две области – Добрич и Варна е отчетено поскъпване на продукта в ГТВ, съответно с 0,5 и  4,7%.

Цените на дребно на охладеното пиле в ГТВ са средно с 0,09 лв./кг по-високи от тези на едро, като разликата достига до 0,62 лв./кг във Варна. В дванадесет области цените в големите супермаркети са по-ниски от тези на едро с между 0,03 и 0,41 лв./кг (Пазарджик).

Средната за страната цена на дребно на охладеното пиле в ДТО намалява с 0,4% спрямо предходния седмичен период до 5,42 лв./кг. По области, стойностите варират от 5,03 лв./кг (Пазарджик и Пловдив) до 6,13 лв./кг (Ловеч). Седмични понижение на цените в рамките на 1,9 - 4,4% се наблюдава в четири области, най-чувствително в София. Единствено в Перник се отчита поскъпване на продукта в по-малките магазини - с 3,8%.   

Средно за страната, цената на охладеното пиле в ДТО е с 0,45 лв./кг по-висока от тази на едро, като разликата варира от 0,05 лв./кг в Добрич и Сливен до 0,88 лв./кг в Ловеч. В Пазарджик цените на дребно в ДТО са по-високи от тези на едро с 0,23 лв./кг

Цените на охладеното пиле в ГТВ са средно с 6,6% по-ниски от тези в ДТО. 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.