1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Лимонът и чесънът намаляват кървенето на венците

Лимонът и чесънът намаляват кървенето на венците

След провеждането на изследването процентът на кървящи венци при пациентите драстично намалял

Проучване показа, че всекидневното консумиране на две скилидки чесън и един средно голям лимон повишава значително нивата на витамин С в организма и по този начин спира кървенето от венците, предаде Puls.bg.

Изследването е проведено от университета Пунджаби и е ръководено от д-р М.С. Сохал. То включвало 67 пациента, една част от които били заклети пушачи, а останалите  - непушачи. Всички те се оплаквали от кървене на венците, което се появявало почти всеки ден, особено по време на миене на зъбите. В продължение на 4 седмици те всеки ден изяждали по две скилидки чесън и изпивали по една чаша лимонов сок без добавяне на захар и сол.

Лимонът е богат на витамин С, който като естествен антиоксидант подобрява структурата на кръвоносните съдове и по този начин намалява нефизиологичното кървене, докато чесънът по все още неустановен механизъм изцяло лекува кървенето от венците.

В началото на изследването учените определили изходните стойности на витамин С и при двете групи - пушачи и непушачи. Както може да се очаква, нивото на витамина при пушачите било значително по-ниско в сравнение с това при  непушачите. След провеждане на изследването резултатите показали, че  нивото на витамин С се е покачило с 60% при пушачите и само с 25% при непушачите. И въпреки това любителите на цигарите имали по-ниско съдържание на витамина.

Като цяло, след провеждането на изследването процентът на кървящи венци при пациентите драстично намалял, но главно при непушачите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.