1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Липсва контрол за наличието на нитрати в храните

Липсва контрол за наличието на нитрати в храните

Най-голямо количество нитрати има в листните зеленчуци

Контролът за наличието на нитрати в България е тотално сринат,  твърди собственикът на частна акредитирана лаборатория за екологичен контрол на храни в София д-р инж. Лазарина Герова предаде Агенция „Фокус”. По думите й нитратната директива на ЕС у нас категорично не се спазва. „Всеки ден съм на борсата в Слатина и Дружба и знам точно за какво става дума. Напротив, това, което РИОКОЗ проверява, е абсолютна фалшификация. Те издават документи, в които когато става дума за нитрати, пишат, че нямат право да направят оценка дали даден зеленчук или плод е безопасен или не”, каза тя. През 1999 г. са отменени българските стандарти, които са давали ясна оценка съгласно изискванията на Световната здравна организация (СЗО) дали един продукт е безопасен или не е. „Сега в официален документ от РИОКОЗ пише на мястото за оценка – „Нямаме основание за оценка”, каза Герова.  „България имаше стандарти по отношение на нитратите според изискванията на СЗО – аз имам писмо от нея и съм наясно какви са техните изисквания. Имам и писмо от Министерството на здравеопазването от 1999 г., в което пише, че поради това, че сме член на Световната търговска организация, сме длъжни да се съобразим с техните изисквания и заради това нормите са променени, тъй като българските били много строги. Т.е. те много пазеха здравето на хората и затова бяха променени. Промяната бе направена с комерсиална цел”, заяви експертът.

Световната здравна организация (СЗО) изисква в един продукт да има не повече от 50 милиграма нитрати на килограм продукт за бебетата, а безопасното ниво на нитратите за възрастни е 250-290 милиграма. Европейският регламент разрешава максимално допустимото количество на нитратите да бъде 4500 милиграма на килограм продукт, но в регламента се посочва, че то може да бъде опасно за бебетата и бременните. Регламентът изисква съдържанието на нитрати да бъде минимално, т.е. в продуктите трябва да има колкото се може по-малко нитрати.  Нормите, по които РИОКОЗ проверява в момента през зимния сезон, са някъде за около 4500 милиграма и това изглежда може да е фатално за бебета, които могат да развият метхемоглобинемия, обясни д-р Герова. „Няма никакъв контрол. Аз ви го казвам, ако искат да ме съдят. Имам документи, от които става ясно, че се нарушава тотално нитратната директива и не се извършва никакъв ефективен контрол”, допълни тя.

Най-голямо количество нитрати има в листните зеленчуци – салатите, спанака, марулите, както и в тиквичките, зелето и в кореноплодните – морковите, червеното цвекло, което се предлага като противораково средство твърди Герова. Приемането на продукти с нитрати и пестициди на практика води до повишаване на оксидантите в човешкия организъм. Витамините А и С са антиоксиданти. „Така практически витамините отиват не за да ви носят здраве на вас, а за да се преодолеят замърсителите. Според мен е нужно хората да излязат на протести, каквито имаше за ГМО и да настояват за по-голям контрол върху замърсителите”, заяви Герова. Тя счита, че именно сега от инспекцията трябва да засилят проверките за нитрати, защото в момента продаваните зеленчуци и плодове са отглеждани в парници и са торени повече.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.