1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Любомир Кулински: Колбасите в ниския ценови сегмент съдържат соеви изолати и много Е-та

Любомир Кулински: Колбасите в ниския ценови сегмент съдържат соеви изолати и много Е-та

В последните 1-2 години купуваме най-евтините стоки, които по правило са и с най-лошо качество

„В момента хората купуват евтини храни, което е един от основните проблеми. Производителите произвеждат това, което се търси". Това каза д-р Любомир Кулински от Българската агенция по безопасност на храните пред Нова телевизия.

На въпрос какво съдържат най-евтините колбаси и пакетчета с кайма той каза, че колбасите в ниския ценови сегмент съдържат сланина, соеви изолати и много Е-та.

"Е-тата" от 100 до 200 са оцветители, от 200 до 300 са за удължаване срока на годност. Ние следим в храните да се влагат "Е-та", които са разрешени от наредбите, защото има такива, предназначени например само за сладкарската или месопреработвателната промишленост", посочи Кулински.

По думите му колкото са по-евтини колбасите, толкова повече количеството на соята и на консервантите в тях се увеличава. "Има стоки, които сравнително добре балансират между качество и цена. Лошото е, че в последните 1-2 години купуваме най-евтините стоки, които по правило са и с най-лошо качество", заяви той. Експертът обаче успокои, че все пак тези продукти не са опасни за здравето на потребителите.

Кулински добави, че на пазара има и храни с доста високо качество - както местни, така и млечни продукти на български производители.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.