1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Лютеницата, произведена по стандарт, няма да съдържа тикви и консерванти

Лютеницата, произведена по стандарт, няма да съдържа тикви и консерванти

Снимка:

Досега имаше практика пиперковото пюре да се заменя с намачкана тиква, защото тя е по-евтина

Лютеницата, произведена по стандарт, няма да съдържа тикви и консерванти, но за сметка на това техническите изисквания позволяват влагането на царевично или картофено нишесте. Това стана ясно в края на седмицата, след като експерти от Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци и агенцията по храните представиха новите изисквания за производство. Първите бурканчета направени по новите правила, ще бъдат пуснати в магазините в началото на 2012 година, обявиха производителите, пише в.Монитор.

Изискванията на браншовия стандарт посочват ясно, че в готовата храна може да има само печени пиперки или пюре, домати за преработка, патладжани, моркови, олио, картофи и нишесте. Лютеницата може да се овкусява със захар, сол, лук, чесън, целина, магданоз и други натурални подправки.

Към всичко това стандартът разрешава да се добавят лимонена киселина или оцет и вода. Има дадени ясни определения за два вида лютеница – фино смляна, където се виждат частици от подправките, докато при едросмляната трябва да са видими и парченца от вложените зеленчуци. Стандартът разрешава да се употребяват ивносни зеленчуци.

Всеки производител, който иска да прави лютеница по стандарт, трябва да се регистрира в Агенцията по безопасност на храните, която ще прави контрола върху това производство. До 10 000 лв. е санкцията при нарушение на стандарта, макар той да е доброволен, предвижда Законът за храните. Одобрените консервни комбинати ще могат да използват специално лого върху етикетите си. Около 8 фирми, които са сред водещите производители у нас, вече са изявили желание да правят лютеница по строгите правила на отрасловата организация.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.