1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Мариана Кукушева: Намаленията в определени цени на енергийните източници не стигат до стопанските потребители

Мариана Кукушева: Намаленията в определени цени на енергийните източници не стигат до стопанските потребители

Снимка:

Смешно е да се очаква, че 3,89% намаление на цената на природния газ ще се отрази върху цената на хляба

Смешно е да се очаква, че 3,89% намаление на цената на природния газ ще се отрази върху цената на хляба. Това каза Мариана Кукушева, член на УС на Федерация на хлебопроизводителите и сладкарите в България, цитирана от Агенция “Фокус”. По думите й, намаленията в определени цени на енергийните източници не стигат до стопанските потребители, защото цената на природния газ започва да ценообразува асортименти на промишлеността много още преди да се стигне до хляба.

“В буквален смисъл, цената на природния газ започва да влияе на цената на торовете, които се ползват на нивата. Към момента цените на торовете, спрямо миналата година по това време, когато е необходимо да се направи усилено торене на всички култури, засети на българските ниви и тези, които предстоят за бъдат засети, е покачена с 30%”, обясни Мариана Кукушева.

Тя допълни, че това покачване има свое логично, икономическо и социално обосноваване. Според нея, стопанските потребители не обръщат внимание на такова намаление на природния газ с 3,89% , защото то е предвидено в пъти още преди сезона и преди датата 1 април да дойде от доставчиците на природен газ, като по този начин се презастраховат от ДКЕВР.

“Ако очаква някой машинално да бъде пренесена цената на природния газ върху цената на крайния продукт – просто се заблуждава или нищо не разбира от ценообразуване в България”, каза Мариана Кукушева.

“Би било добре, намалението на цената на природния газ да бъде отразено във фактурирането на доставката му от 1 април към стопанските потребители, за да могат те да усетят малко отпускането на тежкия възел, който е на врата на българския хлебопроизводител”, допълни тя. Според думите й, досегашната практика не показва такава тенденция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.