1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Мариана Кукушева: Около 32 фирми са регистрирани като ползватели на стандарт „България“

Мариана Кукушева: Около 32 фирми са регистрирани като ползватели на стандарт „България“

За момента използваме основно и единствено българско брашно

Към момента около 32 фирми, производители на хляб и брашно, са регистрирани като ползватели на стандарт „България“. За съжаление интересът, който очаквахме към хляба, произведен по стандарт, не е толкова голям и той не присъства във всеки търговски обект. Това заяви Мариана Кукушева, председател на УС на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите в България.

Според Кукушева причините са две: от една страна малко по-високата цена на хляба, защото той се произвежда от сертифицирана суровина, и от друга страна - недостатъчната реклама, както и предубедеността на българския потребител, че този хляб не е „истински“.

Кукушева заяви, че българската пшеница е достатъчна за производството на хляб „България“ и освен това все пак сме в единния европейски пазар и като част от него движението на стоката, наречена брашно, не е въпрос на специален контрол.

От неофициални разговори знаем, че за момента използваме основно и единствено българско брашно. От друга страна така нареченото вносно брашно е по-скъпо и е невъзможно по тази причина да се използва от българския производител, защото чувствително ще скочи и крайната цена на продукта, допълни Кукушева.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.