1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Марулята изчезва от пазара, обикновената главеста салата също

Марулята изчезва от пазара, обикновената главеста салата също

Тази пролет зеленият зеленчук ще е предимно от сорта “Айсберг”, “Батавия”, както и от други западни сортове

Марулята изчезва, обикновената главеста салата също. Тази пролет зеленият зеленчук ще е предимно от сорта “Айсберг”, “Батавия”, както и от други западни сортове. Това обясниха от завода за разсади в Пловдив. Наблюденията на експертите в завода са преки и се базират на поръчките на клиентите. Производителите на оранжерийни зеленчуци носят избраните от тях семена, а в компанията произвеждат от тях здрав и добре развит разсад, пише agroplovdiv.bg.

“До момента не сме получили и една поръчка за разсад от марули или обикновена главеста салата”, твърди управителят на завода Ради Радев. Клиентите на предприятието са от цяла България – от Видин, Свищов, Варна, Айтос, Сливен и от почти всички области в Южна България. За сметка на липсващите марули в завода работят със семена на екзотични за България сортове цикория, карфиол и други листни зеленчуци.

Тази пролет на пазара ще има карфиол (цветно зеле) с чудни сбити глави с формата на морска звезда. Те са от сорта  Cauliflower bloemkool. Сред редките листни зеленчуци ще се подреди и ендивията. Листата ѝ са горчиви, но много ценни. Тънкост в отглеждането и е моментът на така нареченото “избелване”. Въпреки, че от няколко години Radicchio rosso – цикория с цикламен цвят, се среща тук-там на пазара, сортът продължава да е непознат. От завода за разсади увериха, че опознаването му с българския потребител ще продължи, тъй като имат поръчки за разсад от интересната цикория.

Домати, пипери, ягоди и какво ли не в момента расте в завода. Заради засушаването производителите са наясно, че за да постигнат желаната реколта, разсадът трябва да е отгледан от професионалисти. От семето до готовото за засаждане растение, условията на отглеждане се променят няколко пъти според специфичните изисквания към светлина, температура, вода и влажност, хранителни вещества и т.н. през различните етапи на растеж.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.