1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Месото пържено на газов котлон е по-вредно отколкото на електрически

Месото пържено на газов котлон е по-вредно отколкото на електрически

Най-опасно за здравето е пърженето в маргарин на газов котлон

Норвежки учени са установили, че готвенето на газ е по-вредно, отколкото това на електрически котлон и повишава риска от тумурогенеза. Според резултатите от научното проучван, публикувано в списание "Occupational and Environmental Medicine", пушекът, който се отделя при пърженето на храни при висока температура е канцерогенен пише puls.bg . Зад същото твърдение застават и експерти от Международния център за изследвания на рака към Свеовната здравна организация. Изследователски екип  от Университета за наука и технологии в Трондхайм, направил сравнение между пържене на месо на газ и на електрически котлон.
 
По време на експеримента, в продължение на 15 минути, в маргарин или със соево олио били  пържени 17 пържоли от  400 грама. Кухнята, в която било направено изследването, била оборудвана с абсорбатори, подобни на тези в средностатистическите западноевропейски ресторанти. Данните показали значително завишена концентрацията на полициклични ароматни въглеводороди и алдехиди, които се считат за канцерогенни замърсители, както и на  ултрафини частици, които са токсични за белите дробове.

Учените са категорични, че най-опасно за здравето е пърженето в маргарин на газов котлон. При толкова висока температура, от маргарина се отделят и най-големи количества на веществото  нафтален, което е токсичен, полицикличен ароматен въглеводород.
 
Без значение от вида на мазнината, при пържене на газов котлон са били отчетени и най-високи нива на алдехидите. Пак при пържене на газ се отделят и най-високи концентрации на фини частици, които са свързват с пламъка на газа, а не с пърженето.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.