Всички 28 региона на страната имат собствен номер
Агнешкото месо в магазините за хранителни стоки и в месарниците задължително трябва да има печат в син или зелен цвят. От надписите по него потребителите лесно могат да разпознаят дали месото е родно производство, или е вносно и от коя държава. Това съобщи шефът на отдел „Контрол на храните” в областната дирекция на агенцията по храните в Пловдив д-р Николай Петков, цитиран от "Монитор". По думите му няма значение дали месото е вносно или не, ако е годно за консумация и върви с необходимия набор от документи за произход и качество.
„Месото в магазините трябва да има печати на производителите. Дори да е разделено на половинки или четвъртинки, печатите са задължителни. Така например месо, произведено в Пловдивско, трябва да е с печат, който започва с БГ и има номер 16. Всички 28 региона на страната имат собствен номер”, обясни д- Петков. Според него няма как у нас да има внос на замразено поне от 20 години агнешко от чужбина.
Проверките на инспекторите от пловдивската агенция по повод Великден са стартирали в началото на април, но съществени нарушения не са открити, каза шефът на отдел „Контрол на храните”.
„До 9 април сме проверили 67 предприятия за производство на храни, при които сме съставили две предписания и три акта. Нарушенията са за най-често за несъответствие на сграден фонд и оборудване, самоволно разширен асортимент, наличие на подправки с изтекъл срок на годност, неизправни стерилизатори”, уточни д-р Шиков.