1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Милиони американци живеят в риск от глад

Милиони американци живеят в риск от глад

Снимка:

Хранителната несигурност е един от основните проблеми на общественото здраве в САЩ

Проучването Map the Meal Gap на организацията Feeding America, проведено с помощта на Nielsen показва, че един от всеки шест американци се бори с глада.

Проектът разглежда "хранителната несигурност", недостигът на пари за храна и различията в цените на храните в различните райони на САЩ. "Милиони американци живеят в риск от глад", казва Боб Айкън, президент и изпълнителен директор на Feeding America.

В анализа си организацията е използвала информация от най-различни източници, включително Бюрото по трудова статистика, земеделското министерство и данни за цените на храните от Nielsen. Според дефиницията на министерството на земеделието, "хранителната несигурност" е непостоянният достъп до адекватна храна на домакинството. Това може да означава необходимостта да се избира между купуването на храна и плащането на сметките или покриването на други нужди от първа необходимост като наем и здравни услуги. Според министерството в САЩ в "хранителна несигурност" живеят 15.9% от населението, или 49 млн. души. От тях 16 млн. са деца.

Тази заплаха не обхваща само живеещите в бедност. Общо 27% от "хранително несигурните" домакинства имат доходи над минимума, под който им се полагат държавни и щатски хранителни помощи. За тези хора, единствената алтернатива са частните благотворителни организации от типа на хранителните банки, пише "Регал".

"Хранителната несигурност е един от основните проблеми на общественото здраве в САЩ", каза д-р Крейг Гундерсен, професор по икономика на земеделието и потреблението в Университета на Илинойс, който също е участвал в провеждането на проучването. "Заехме се с това изследване, за да демонстрираме нагледно, че хранителната несигурност присъства във всеки окръг и избирателен район. По този начин ще помогнем и на политиците да служат по-добре на избирателите си."

Данните на проучването показват, че този проблем действително съществува във всички американски окръзи, но някои са много по-засегнати от други. Най-разпространен (над 20%) е той в селските райони на южноатлантическите и южните щати на централните части.

Окръг Холмс, в щата Мисисипи има най-високо ниво на хранителна несигурност в Щатите – цели 35.2% от домакинствата, а най-ниско е в окръг Слоуп, Северна Дакота – едва 2.4%.

В най-бедния щат, Мисисипи, се намират осем от десетте най-хранително несигурни окръга. В тях приблизително един на всеки трима жители гладува. В окръг Лос Анджелис има най-много гладуващи деца – повече от 650 000.

Тазгодишното проучване е разгледало и средната цена на храната. На национално ниво средната цена на едно хранене е 2.67 долара, определена от сумата, която харчи "хранително сигурен" човек. Най-висока е средната цена в окръг Лийланау, Мичиган, а най-ниска в окръг Мавърик, Тексас.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.