1. Начало
  2. Новини
  3. Храни, Напитки, Здраве
  4. Министър Греков връчи почетни грамоти на представители на хранително-вкусовия бранш

Министър Греков връчи почетни грамоти на представители на хранително-вкусовия бранш

Снимка:

Официално честване на Деня на хранително-вкусовата промишленост се състоя в София

„С проверките по границите и тържищата, които започнахме преди няколко месеца, успяхме рязко да повишим търсенето на качествена родна продукция”. Това каза министърът на земеделието и храните проф. Димитър Греков по време на официалното честване на Деня на хранително-вкусовата промишленост.

„Правим това, за да може до потребителите да достигат само качествени продукти, с които сме известни по цял свят”, подчерта министърът. Според него позитивният ефект ще бъде както за българските земеделски производители, така и за повече приходи в бюджета от намаляването на нерегламентирания внос. Министър Греков допълни, че проверките ще продължат и в бъдеще.

Той беше категоричен, че държавата осъществява строг ежедневен контрол по всички звена на веригата производител-преработвател-търговец. По думите му страната ни има отлични условия за производство на екологични храни, но проблем остава малкият процент родни суровини, които се влагат в производството. Министър Греков допълни, че МЗХ продължава срещите между браншовите организации и големите търговски вериги. „С повече яснота между двете страни земеделските производители ще знаят още отсега какви количества ще са необходими за продажба през следващата година. Това е верният път – да се планира, да се договори, да се произведе и тогава да се реализира в магазините”, подчерта проф. Греков.

Той припомни, че през следващите години малките ферми ще имат възможност да предлагат продукцията си директно на пазара, като спазват изискванията за качество и контрол. Освен това, за тях ще има специална подкрепа от новата Обща селскостопанска политика.

В рамките на церемонията министър Греков връчи почетни грамоти на представители на хранително-вкусовия бранш.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.